DANI MIMOZE

Datum objave: siječanj 21st, 2015, Autor: dr. Damir Mamuzić

Mimoza je mediteransko stablo koje cvate prekrasnim,.žutim cvjetovima u zimi u siječnju i veljači. Ona je postala simbolom udruga koje se bore protiv raka grlića maternice. Svake zime provode se akcije diljem svijeta kojima se ukazuje na ovu opaku bolest. Prodaju se mimoze i skuplja novac kojim se podupire rad tih udruga.
Rak grlića maternice je spolno prenosiva bolest a uzrokuje ga HPV,humani papiloma virus. To je jedini rak za kojeg se zna uzročnik i koji se može odgovornim ,seksualnim ponašanjem izbjeći,prevenirati. U Hrvatskoj oboli godišnje oko 400 žena a od toga umire oko 150. Ta negativna brojka ostaje godinama ista što znači da su naše preventivne mjere zakazale.
Postoji veliko neznanje iz tog područja zdravstva posebno u mladih ljudi, koji su seksualno aktivni i najviše izloženi infekciji s HPV-om. Spolni-seksualni odgoj u školama je diskutabilan,uglavnom se ne provodi. Za neke ljude je to još uvijek tabu-tema. Mnogi političari se rado godinama uključuju u akcije „Dani mimoze“ no to je više zbog vlastite promocije nego želje za iskrenom pomoći.
U toj problematici sigurno pomaže širokoobuhvatni zdravstveni odgoj mladeži o spolnoprenosivim bolestima i o odgovornom seksualnom ponašanju. Sigurno pomaže i cijepljenje mladeži protiv HPV-a, no ono je skupo i nitko ga ne želi platiti. Rezultat nam se vraća kao bumerang, umiru mlade žene koje to ne bi trebale.
Dr.Damir MAMUZIĆ