CISTA JAJNIKA

Datum objave: ožujak 7th, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

Odmah na početku treba reći da ima dvije vrste cista jajnika. Jedne su pravi tumori a ti mogu biti dobroćudni ali i zloćudni. Ako postoji samo sumnja na takvi pravi, cistični tumor jajnika potrebna je operacija kako bi se razjasnilo dali se radi o dobroćudnom ili zloćudnom tumoru-raku jajnika.
Vi najvjerojatnije nemate takav tumor-cistu, nego imate tzv. vodenu cistu jajnika. One nastaju kao posljedica nedogođene-neizvršene ovulacije. Znamo da u jajnicima postoje mali mjehurići-folikuli u kojima sazrijevaju jajne stanice. Tijekom jednog ciklusa sazrije jedna jajna stanica 14.dan. Taj folikul koji sazrijeva raste i može doći do promjera od 3 cm kada najkasnije mora puknuti-dogodi se ovulacija. Jajna stanica odlazi u jajovod gdje može biti oplođena a iz puknutog folikula nastaje žuto tijelo koje ima važnu ulogu u ciklusu ali i u ranoj trudnoći.
Ukoliko folikul ne pukne, ako se zbog raznih razloga ne dogodi ovulacija, on perzistira i raste i pretvara se u cistu koja je obično veličine od 3-5 cm. Sve to ima nepovoljan utjecaj na ciklus,obično menstruacija izostane,a kad dođe onda je jaka i duga. Ponekad je potrebna čak kiretaža da bi se krvarenje zaustavilo. Moguće je da nakon nekoliko mjeseci takva cista sama nestane ili pukne,no neka perzistira i duže vrijeme,pa može zbog pritiska oštetiti ostalo zdravo tkivo jajnika.
Mislim da je bolje ne čekati nego odmah uvesti terapiju koja može biti konzervativna i operativna. Konzervativna terapija se sastoji od uzimanja antibaby pilula kroz nekoliko mjeseci. Ako najkasnije nakon 6 mjeseci nema uspjeha, cistu je potrebno odstraniti laparoskopijom.

Dr.med.Damir MAMUZIĆ