CIJEPLJENJE PROTIV HPV-a od 1.10.2007

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Iz HZZO-a –Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dolazi nam dobra vijest. Od 1.10. ove godine provoditi će se cijepljenje protiv HPV-a. Za HPV znamo da je to spolno prenosiva bolest i da izaziva rak ušća maternice. Obuhvaćene će biti sve srednjoškolke, a cijepljenje će provoditi liječnici školske medicine ili liječnici opće medicine. Cjepivo imenom Gardasil štiti pouzdano od HPV tipova 6,11,16 i 18.Tipovi 16 i 18 spadaju u grupu virusa visokog rizika i oni mogu izazvati rak ušća maternice u 50 % slučajeva. Tipovi 6 i 11 spadaju u grupu nisko rizičnih virusa i oni mogu izazvati rak ušća maternice svega u 20 % slučajeva. Oni najčešće izazivaju genitalne bradavice. Prve studije pokazuju skoro 100% zaštitu od navedenih sojeva virusa nakon cijepljenja. Iako su navedeni tipovi HPV-a i najčešći uzročnici premalignih lezija cerviksa, problematika raka ušća maternice ipak time nije u potpunosti riješena. Do sada je opisano oko 100 različitih sojeva HPV-a i svi oni mogu na neki način izazvati rak ušća maternice. Definitivno rješenje problema je u edukaciji i odgovornom seksualnom ponašanju mladih.
Da bi rezultati cijepljenja bili dobri, treba ga učiniti prije stupanja u seksualne odnose.Za Hrvatsku se procjenjuje da bi to bilo sa 14 godina starosti.
U svijetu oboli od raka ušća maternice oko pola milijuna žena od čega polovica umire. U Hrvatskoj obolijeva godišnje 350 ,od toga umire 100 žena.
Cijena cijepljenja je nažalost visoka i iznosi 3000 kuna. Upitno je tko si to može sam platiti. Za sada nema naznaka da bi troškove cijepljenja preuzeo HZZO. U Zagrebu će navodno Grad preuzeti troškove prve doze ( 1000 kuna) za socijalno ugrožene adolescente. Postavlja se pitanje i cijepljenja muških adolescenata. Ukoliko će se cijepljenje provesti samo na jednom dijelu populacije zbog visoke cijene, mislim da je upitan efekt čitave akcije.