CERVARIX – NOVO CIJEPIVO PROTIV HPV-a

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

HPV je sigurno jedan od najpoznatijih virusa. Poznato je da infekcija uzrokovana njime može izazvati rak grlića maternice. Postoji više od sto sojeva tog virusa i nisu svi sojevi jednako opasni. Zbog jednostavnosti podijeljeni su u dvije skupine, skupinu visokog rizika i skupinu niskog rizika. HPV visokog rizika izaziva rak ušća maternice u 50 % slučajeva. HPV niskog rizika može izazvati rak svega u 20 % slučajeva, a može se ga prepoznati jer često izaziva nastanak genitalnih, stidnih bradavica.
Poznato je i da se HPV prenosi najčešće spolnim odnosom, dakle radi se ovdje o spolno prenosivoj bolesti. Dijagnostika je ponekad duga i skupa kao i liječenje.
Sve mjere terapeutske moraju biti usmjerene tako da ne dođe do najgoreg-raka grlića maternice. Postoje lokalni tretmani kao i operativni .Bitno je da nakon završene terapije papa test bude normalan a DNA test na virus (genotipizacija) negativan. Posebno naglašavam da HPV ne ostaje trajno za čitav život u tijelu i treba ga se i može potpuno izliječiti.
Stara poslovica međutim kaže :» Bolje spriječiti nego liječiti».To vrijedi i za HPV. Izbjegavanjem promiskuiteta te odgovornim seksualnim životom, edukacijom mladeži, može se spriječiti mnoga nesreća.
Pred nešto više od godinu dana uvedeno je i kod nas cijepljenje protiv HPV-a. Preparat se zove Gardasil koji pruža zaštitu od četiri sojeva virusa i to 16 i 18- visoki rizik i 6 i 11- niski rizik. Zadnjih dana na tržištu je novo cijepivo-Cervarix koji štiti od sojeva 16 i 18- visoki rizik. Navodno bi trebao još štititi od sojeva 31 i 45, pa bi tako obuhvatio 80% najčešće zastupanih sojeva HPV-a. Oba cjepiva su skupa i stoje oko 3000 kuna. Bitno u tome je shvatiti da se radi o preventivi ,dakle ne o liječenju. Gardasilom i Cervarixom ne liječi se rak grlića maternice kako bi se moglo zaključiti iz nekih novinarskih članaka, nego se sprječava.