CARSKI REZ

Datum objave: veljača 11th, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

Carski rez je operativno dovršenje porođaja,dakle dijete se rađa operativno kroz trbuh rodilje a ne vaginalo kroz porođajni kanal.
Carski rez je srednje velika operacija koja ima i svoje komplikacije, i za majku i za dijete. Upravo zbog tog razloga ne bi trebalo carski rez raditi samo na temelju želje rodilje. Postoje jasne medicinske indikacije za takav zahvat. Od strane majke to je napr. uska zdjelica, nepravilno građena maternica,razne komplikacije tijekom porođaja. Od strane djeteta preveliko dijete, nepravilan položaj, položaj zadkom, višeplodna trudnoća i sl.
Nekad smo u varaždinskom rodilištu imali maksimalno do 4% carskih rezova od svih porođaja. To je bio definitivno preniski postotak a bio je posljedica konzervativnog stava u porodiljstvu. U tim 60 .-tim godinama prošlog stoljeća postojao je još uvijek strah od infekcija koje su često pratile operativne zahvate.
Danas postotak carskih rezova u Hrvatskoj iznosi oko 20 % svih porođaja. Preporučen postotak od Svjetske zdravstvene iznosi 15 %.
Ukoliko vaša trudnoća prođe do kraja u redu,ako ste normalno građena,dijete nije preveliko, položaj je djeteta normalan, nema indikacije za carski rez.
Uvjet za normalan porođaj je znati točno u dan termin porođaja. Treba čekati uz intenzivnu kontrolu (amnioskopija,CTG) spontane trudove. Uz suvremenu analgeziju i anesteziju ( ev.periduralnu) roditi ćete svoje dijete prirodnim putem bez bolova i ev.komplikacija koje ponekad nosi carski rez.
Dr.med.Damir MAMUZIĆ