BUDI ZDRAVKA

Datum objave: veljača 11th, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

Zdravka ili „Budi zdravka“ je građanska udruga osnovana od Hrvatske lige protiv raka. Ona provodi javnozdravstvenu kampanju „Dani mimoze“,koja se provodi svake godine diljem Europe u zadnjem tjednu siječnja. Ova akcija se bavi borbom protiv raka grlića maternice.
U Hrvatskoj godišnje oboli odo 400 žena od raka grlića maternice,a od tog broja umire do 150 žena. To su prilično porazni rezultati, jer napr. U Finskoj oboli svega 45 žena. Što u Finskoj rade bolje nego Hrvatice? Vjerojatno idu redovito na ginekološke preglede. Ona žena koja ne ide redovito na preglede,živi opasno a pogotovo ako živi promiskuitetno. 150 umrlih žena godišnje je rezultat takve „kulture“ javnozdravstvenog neodgovornog ponašanja. I samo jedna umrla žena od raka grlića maternice je previše,jer ne bi trebala umrijeti niti jedna.
Rak grlića maternice je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje virus HPV. Prema tome potrebno je:
1.ginekološki pregled s Papa testom svake godine
2.ako se pojavi bilo kakva sumnja da Papa test nije u redu potrebno je odmah učiniti HPV DNA test,
To je potrebno jer Papa test nije uvijek 100% siguran.
3.ako je HPV pozitivan potrebno je odmah provesti liječenje. To se mora i može uvijek uspješno provesti. HPV ne ostaje trajno u tijelu kao što neki krivo misle.
4.ako je žena pozitivna potrebno je učiniti bris na HPV i kod muškog partnera. Ako je muški pozitivan mora se isto liječiti do izlječenja
5.ponašajte se odgovorno seksualno,stupajte kasnije u spolne odnose,izbjegavajte ljubavne trokute
6.roditelji cijepite svoju djecu protiv HPV-a

Dr.med.Damir MAMUZIĆ