BOŽIĆ I ORASI

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Ovo božićno i novogodišnje vrijeme je vrijeme darivanja ali i obilnog konzumiranja svega onoga što je dobro ali i što se «ne smije» bar ne previše trošiti kao što je pečeno i masno meso, slatki kolači, alkohol i sl. Kad smo kod kolača spomenimo da božićni kolači najčešće sadrže orahe , lješnjake, dakle koštuničavo voće . Godinama je vladalo mišljenje da su orasi teški i štetni za probavu, da sadrže puno masti i zbog toga ih ne bi trebalo jesti. Izgleda da je istina ipak nešto drugačija. Dokazano je da svo koštuničavo voće sadrži mnogo B vitamina, a on je dobar i potreban u metabolizmu živčanog sistema posebno mozga. Konzumiranjem oraha i lješnjaka te ostalih koštunica podižemo mogućnost koncentracije te kreativno mišljenje. Lješnjaci sadrže velike količine E vitamina koji je važan u profilaksi srčanog infarkta i raka. Bademi sadrže uz E vitamin i visoke količine magnezija koji je važan za funkcioniranje kostiju i mišića. Kraljica svih koštunica-orah sadrži mnogo omega 3 i omega 6 nezasićenih, masnih kiselina. Na taj način snižava se razina kolesterola u krvi te čuvaju krvne žile od arterioskleroze. Koliko je to važno za nacionalo zdravlje ne treba naročito naglašavati
U zapadnim zemljama u koje sada i Hrvatska pripada zbog nezdravog načina života, svakodnevne jurnjave i stresa nema praktički čovjeka vez povišenih vrijednosti kolesterola u krvi a srčani infarkt i moždani udar su vodeći «kileri»-ubojice.
Jedimo dakle mirno ali ne samo u božićno vrijeme kolače s orasima i lješnjacima. Jasno da ne treba pretjerivati. Sjetimo se međutim na orahe i iza Božića. Ne moraju to biti uvijek kolači, možemo ih staviti i u salatu ili dodati u zobene pahuljice.