BI-RADS MAMA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Bi-Rads, mama, što je to? Radi se o dva pojma. Mama, ne misli se na majku-roditeljicu, nego na žensku dojku ( latinski mamma= ženska dojka).U Hrvatskoj se upravo sada provodi organizirani skrining-probir pregleda dojki mamografijom pod nazivom «Mama».Mislim da je to vrlo dobra i korisna akcija na koju bi se svakako trebalo odazvati. Podsjećam da je rak dojke najčešći rak u žena ali i najčešći uzrok smrti žena starijih od 45 godina. Jedina šansa biti izliječen od raka dojke je otkriti tumor u ranoj fazi, kada se još ne može pipati, kada još nema metastaza, a to je jedino pregled mamografijom i ultrazvukom dojke u kombinaciji.
«Samopregled», pregled dojki pipanjem kod kuće najčešće ne donosi ništa a može biti čak i štetan. Iako se samopregled kao metoda nalazi u svim dijagnostičkim postupnicima, sve je više radova koji potvrđuju moju tezu da od samopregleda nema koristi.Da ne bi bilo zabune, pregled pipanjem, palpacijom je sastavni dio kliničkog pregleda koji vrši liječnik i on je jasno potreban. «Samopregled « vrše pacijentice same, najčešće krivo i nestručno, pa vrlo često dolazi do nepotrebne panike i nepotrebnog straha. Opasno je međutim ako se kod samopregleda ništa ne napipa, pa se onda i ništa ne poduzima, ne ide se na pregled. Tumor dojke se tek može napipati kad je veličine jedan centimetar, a ako se radi o raku, onda su već vjerojatno metastaze u pazuhu, pa je izliječenje upitno. Prema tome ponavljam: Sve žene starije od 40 godina trebaju učiniti jednom godišnje preventivni pregled mamografijom i ultrazvukom. Samo tako se pravovremeno mogu otkriti pretklinički karcinomi, koji su manji od jedan centimetar i koji se operacijom mogu izliječiti.
BI-RADS je pojam koji je kod nas u široj populaciji nepoznat, pa čak djelomice i u stručnim krugovima. Radi se o američkom stupnjevanju faza maligne bolesti dojke. Navodim ovdje tu klasifikaciju kako bi pomogao ženama koje su učinile mamografiju u projektu «mama», dobe pismeni nalaz, a ništa od toga ne razumiju.
Bi-rads O –dijagnostika je nepotpuna pa je potrebno učiniti dodatne pretrage
Bi-rads 1– uredan nalaz
Bi-rads 2–dobročudne promjene, rak je isključen
Bi-rads 3–vjerojatno dobroćudan nalaz, potrebne su dodatne pretrage i kontrola
Bi-rads 4–osnovana sumnja na rak, potrebna je biopsija
Bi-rads 5–tipičan nalaz raka dojke, potrebna je hitna terapija