ANTIBABY PILULE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

O hormonskoj kontracepciji pisao sam nekoliko puta. Antibaby pilule su najčešće upotrebljavani oblik hormonske kontracepcije. Diljem svijeta mnoge djevojke i žene se štite na taj način od neželjene trudnoće. Ako je bilo nekakve «seksualne revolucije» (a bilo je) , onda su dobrim dijelom za to zaslužne i hormonske pilule. Tim više začuđuje koliko malo žene u nas znaju o pilulama, na koji način one djeluju, kako se uzimaju, koje su moguće komplikacije, rizici uzimanja, a koje stvarne koristi od njih. U mojoj dugogodišnjoj praksi doživio sam u vezi antibaby pilula svašta, pa i komičnih situacija. Jednom mi se javila na pregled jedna žena s jakim krvarenjem, a uzimala je pilule navodno»kako sam joj ja rekao».»Pa kako se uzimali?» pitam ja.»Prvi dan jednu, drugi dvije, treći dan tri i td. » kaže ona, dok nije počela krvariti. Druga pak, da bi bila sto posto sigurna, čitav život uzimala je pilule, ali u «opasne dane «nije imala odnos, uz to je suprug obavezno morao koristiti kondom i td.
Danas u 21.stoljeću mislim da bi svaka žena ipak trebala znati kako joj funkcionira njezino tijelo, što su jajnici, maternica, menstruacija, što je to ovulacija, kako dolazi do trudoće i sl. Kako zaštitno djeluju antibaby pilule, kakav je njihov sastav.
Pilule sadrže sintetske, ženske spolne hormone, estrogen i progesteron. Po sastavu mogu biti različite. Preporuča se uzimati one koje imaju što manje hormona. Obično ne izazivaju nikakve smetje, u pravilu se dobro podnose. Ukoliko imate jake glavobolje, smetnje vida, sklonost proširenim venama i trombozi, visoki tlak, oštećenu jetru i bubrege, tešku sistemsku bolest, onda za vas nisu pilule. Odaberite neku drugu zaštitu kao spiralu ili sl. I ne zaboravite, najbolje su za vas one pilule, koje vi najbolje podnosite.
Mlade i zdrave djevojke i žene mogu i trebaju uzimati antibaby pilule, jer su one sigurna zaštita od neželjene trudnoće. Korist od njih je daleko veća nego neke eventualne komplikacije. Ipak preporučam prije uzimanja učiniti ginekološki pregled i osnovne laboratorijske preglede, kako bi se ev. isključile moguće kontraindikacije. Obvezno treba isključiti policistične jajnike, u tom slučaju su potrebne posebne dijagnostičke mjere a i terapija, pilule u pravilu ne bi trebalo uzimati. Što se starosti tiče, često čujem da se iza 35. godine ne bi trebalo uzimati pilule. Mislim da je to krivi stav. Tom problemu treba pristupiti individualno. Mnoge žene su s 35 godina pa i kasnije mlade i zdrave, pilule podnose dobro i ne treba ih prekidati.
Kako uzimati pilule? I u tom pitanju ima puno neznanja i krivih informacija. Prva kartica počinje se od prvog dana menstruacije, svaki dan jedna tableta, ukupno tri tjedna, odnosno 21 dan. Najvažnije od svega je ne zaboraviti uzeti tabletu, pa zato predlažem uzimati navečer, uvijek u isto vrijeme. Tablete imajte uvijek uz sebe, tako da ih ne trebati posuđivati od susjede, ako ona kojom srećom uzima iste. Ako ste jednu zaboravili ,nema više sigurnosti, pa je najbolje otići na pregled ginekologu. Pošto ste popili prvu karticu dolazi sedam dana pauza. U njoj dolazi menstruacija koja je kraća, slabija i bezbolna. Upravo zbog toga mnoge žene se preporode uzimajući antibaby pilule. Iza pauze od sedam dana, idući dan, bez obzira dali još krvarite ili ne, počnete uzimati novu karticu. Znači tri tjedna pijete, jedan tjedan ne i td.,uzimajući pilule vi sebi sama određujete menstruacijski ciklus. Jajnici sada to ne rade, jer su blokirani, ovulacije nema, sluznica maternice je niska i zato su menstruacije slabe i bezbolne. Treba međutim misliti na to da popijena tableta treba ući u krv, da bi mogla djelovati. Ako iza uzimanja tablete povraćate ili imate proljev, nema više kontraceptivne sigurnosti. Postoje i interreakcije pilula s nekim sredstvima za smirenje, pa može doći do trudnoće. To su ipak samo rijetkosti, pa su pilule sigurna metoda kontracepcije, ako se uzimaju na način kako sam opisao.