ANTIBABY PILULE I TROMBOZA

Datum objave: prosinac 4th, 2014, Autor: dr. Damir Mamuzić

• O mogućosti nastanka venoznih tromboza za vrijeme uzimanja antibaby pilula sam već više puta pisao. Najnovija saznanja iz tog područja diferenciraju pilule na nekoliko grupa obzirom na mogućnost nastanka tromboza.
• Hormonske pilule u pravilu sadrže dva spolna hormona, estrogene i gestagene. Od estrogena najzastupljeniji je etinil estradiol.On sam po sebi nije problematičan obzirom na venske tromboze posebno ako sadrži 0,05 ili manje hormona.
• Problematični su gestageni. Najbolji su oni stari koji mogu izazvati svega 3 tromboze na 10000 žena. U tu grupu spadaju levonogestrel i noretisteron. Iduća grupa gestagena može izazvati tromboze u 4-6 slučaja na 10000 žena. Tu se nalaze noviji gestageni kao gestoden,dezogestrel i dienogest. Posebna grupa je ona koja sadrži drospirenon,diuretik, koji pojačava diurezu. Tromboze kod njega idu i do 10 na 10000 žena. Posebnu grupu čine gestageni koji se koriste za snižavanje muškog spolnog hormona u slučajevima policističnih jajnika i u liječenju akni. Manje problema čini gestagen klormadinon acetat nego ciproteron acetat.
• Obzirom na sve navedeno potrebno je interesirati se kod svog ginekologa prije uzimanja pilula o kakvim se pilulama radi i kakvi gestagen one sadrže. Najbolje je uzeti one koje imaju one stare gestagene. Treba navesti jasno i one općenite kontraindikacije za uzimanje hormonske kontracepcije a to su debljina,postojeće tromboze, dijabetes, visoki tlak, česte glavobolje, maligne bolesti.
• Na kraju moram ipak nešto reći i u obranu pilula. One su sigurno promijenile svijet,spasile mnogo ženskih života. Veliki je nesrazmjer u velikoj koristi pilula u odnosu na moguće,vrlo rijetke komplikacije. Glavne indikacija za uzimanje antibaby pilule su mlade djevojke koje još ne planiraju trudnoću . Za njih je to jedina stoposto sigurna metoda zaštite. Kondomi nisu sigurni iako imaju prednost jer štite od spolno prenosivih bolesti. Kod zrelijih žena koje ne žele više rađati, ili su starije od 40 godina metoda izbora je spirala,posebno ona hormonska, jer štiti od jakih menstruacija.
Dr.med.DAMIR MAMUZIĆ