Angelina Jolie odstranila obje dojke

Datum objave: svibanj 23rd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Više nije tajna,o tome pišu svi mediji,poznata glumica podvrgla se preventivnoj operaciji obostranoj mastektomiji .Učinila je to od straha da ne dobije rak dojki pošto je njezina majka umrla od te opake bolesti. Pravi uzrok raka dojke se još uvijek ne zna ,no zna se da se javlja češće u nekim obiteljima. Ustanovljeno je da izvjesni geni BRCA 1 i BRCA 2 kod osoba koje ih imaju povisuju vjerojatnost raka dojke za čak 80% .Kod Angeline je dokazan gen BRCA 1 pa se slavna glumica odlučila na operaciju. Tako bi joj postotak vjerojatnosti raka dojke pao na 10 ili čak na normalnih 5%.
Pošto je rak jajnika isto djelomice vezan uz BRCA 1 navodno će se Angelina odlučiti i na odstranjivanje jajnika. U medijima se diljem svijeta diskutira hrabrost poznate glumice no govori se i o „ Američkoj medicini“ koja reže sve što nije zdravo, a da bi se zaradili veliki novci.
Kakva je situacija kod nas? Naše žene bi se teško mogle odlučiti na takve zahvate. BRCA 1 i BRCA 2 rade se kod nas, no pretrage su skupe a HZZO ih ne plaća.
U stručnoj javnosti su takve preventivne operacije već duže vremena poznate , posebno one koje dolaze iz Amerike. Tako dugo dok se ne zna uzrok nije ni uzročna terapija moguća, pa su takvi preventivni zahvati opravdani. Doduše u tradicionalnom društvu teško je prihvatiti takve odluke. Ipak živimo u ludom vremenu kada se sve preko noći mijenja. Uskoro će biti moguće klonirati čovjeka, doduše samo kao mogućnost zamjene bolesnih organa zdravim. U usporedbi s time , dojke i jajnici jedne glumice bi jedva izazvali pozornost.
Dr.med.DAMIR MAMUZIĆ