ANGELINA JOLIE ODSTRANILA I OBA JAJNIKA

Datum objave: ožujak 24th, 2015, Autor: dr. Damir Mamuzić

Nepune dvije godine nakon učinjene preventivne,obostrane mastektomije, poznata glumica učinila je kao što je već i najavila,dala je odstraniti i oba jajnika. Sve to učinila je iz preventivnih razloga,kako ne bi dobila,ovaj puta rak jajnika.
Angelina Jolie ima navodno povišen marker BRCA 1 ,pa je stoga mogućnost raka jajnika nešto povećana. Ostali svi danas postojeći pregledi su učinjeni i negativni su. Ipak poznata glumica odlučila se je na operaciju,odstranjeni su jajnici,ali ostavljena je maternica.
Po mom mišljenju takav način razmišljanja i liječenja je potpuno pogrješan, ne postoji nikakav razlog za takve operacije,nema stručno postavljene indikacije. To je tipičan primjer američke „kaubojske“ medicine,sve što smeta treba odstraniti,odrezati. Neki ljudi puni sebe i svojih para, s kojima očigledno ne znaju što će,pa uz loše savjetnike preuzimaju i takve odluke u svoje ruke i postaju sami svoji liječnici, loši, na svoju štetu. Odstraniti jajnike a ostaviti maternicu protivi se svim stručnim pravilima naše struke. Nakon te operacije Angelina je naglo ušla u menopauzu sa svim njezinim posljedicama. ,Godinama će morati uzimati hormonsko ,nadomjesno liječenje,imati će menstruacijama slična krvarenja, što samo po sebi nosi moguće rizike i komplikacije. Svoju ljepotu na duže vrijeme teško će moći održati. Nije pumpanje usnica isto što i vađenje vitalnih organa. Ne znam što je slijedeće za operaciju kod Angeline.

Dr.Damir MAMUZIĆ