ANEMIJA U ŽENA

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

Što je to anemija? Više-manje znamo svi, radi se dakle o slabokrvnosti. Ona je toliko proširena, posebno u žena, da je neki smatraju normalnom pojavom. Vrlo često puta čujem:»Znate ja sam vam uvijek tako blijeda», ili «Ja sam se rodila anemična i to se kod mene ne može ispraviti», ili « Je, bila sam već kod doktora, pa mi je dal nekakve tablete željeza, al mi nije bolje».Neke žene su dakle prihvatile tu «svoju» anemiju kao normalno i žive dalje s njom, a da ništa protiv toga ne poduzimaju. Takve situacije sigurno na duže vrijeme nisu dobre i mogu imati štetne posljedice za čitav organizam.
Anemija sama po sebi nije bolest nego simptom bolesti, odnosno posljedica bolesti ili bolesnog stanja. Najčešći uzrok anemije je krvarenje, koje može biti raznih uzroka, raznih trajanja i jačina. U žena slabokrvnost uzrokuju neredovita, jaka i duga menstrualna krvarenja. Ona opet nastaju zbog nepravilnog rada jajnika, izostale ovulacije, hormonskih smetnji ali i zbog tumora maternice-mioma, tumora jajnika ili cista, zloćudnih bolesti, karcinoma. U trudnoći anemija je česta pojava .U fazi naglog rasta fetusa potroši se sve što je potrebno od majke, pa tako ostaje njoj premalo željeza koje je bitan faktor u građi i funkciji crvenih, krvnih zrnaca-eritrocita.
Simptomi anemije su bljedilo, opća slabost, pospanost, gubitak apetita, brzo umaranje, lupanje srca, vrtoglavica, sklonost nesvjestici. Da bi se postavila pravilna dijagnoza anemije potrebno je učiniti krvne pretrage, sedimentaciju (SE), kompletnu krvnu sliku (KKS), željezo( FE) te sposobnost vezivanja željeza (UIBC).Sedimentacija je obično povišena a hemoglobin kao i hematokrit snižen, željezo sniženo a UIBC povišen. Za najčešći oblik anemije-anemije zbog nedostatka krvi i željeza-sideropenične anemije, dovoljne su ove pretrage.Za ostale oblike anemije potrebne su ,jasno dodatne pretrage. Kada smo dakle ustanovili da se radi o anemiji, potrebno je tražiti bolest koja ju uzrokuje. Nije dovoljno dati željezo a ne znati pravi uzrok anemije. Takva simptomatska terapija dati će kratkoročno poboljšanje smetnji, no dugotrajno ozdravljenje omogućuje samo uzročna terapija. U žena koje su anemične zbog nepravilnih krvarenja, potrebno je odstraniti uzrok takvih krvarenja( hormonska terapija, operacija mioma ili cista, kiretaža ili sl.). Vrlo često se danas nepravilna krvarenja pa i manji miomi liječe hormonskom spiralom (MIRENA).Kod davanja željeza treba dati prednost terapiji per os ( na usta).Kod muskularne ili intravenske terapije treba biti oprezan. Potrebno je točno odrediti potrebnu dozu željeza kako višak željeza ne bi oštetio parenhimatozne organe. Transfuzije krvi treba po mogućnosti izbjegavati.
Ovime upozoravam sve djevojke i mlade žene, te žene u perimenopauzi, sve one koje su sklone jakim i nepravilnim menstruacijama, da takva stanja ne prihvate kao normalno, posebno ne na duže vrijeme. Anemija je vrlo podmukla bolest koja može trajno oštetiti sve organe .Pravilna i pravovremena dijagnoza i terapija može vrlo jednostavno dovesti do zdravlja i spriječiti trajna oštećenja.