5.HRVATSKI GINEKOLOŠKI KONGRES

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

U Opatiji je održan 5.hrvatski, ginekološki kongres od 31.5.07 do 3.6.07.
Uz mnoge, vodeće hrvatske ginekologe i porodničare sudjelovao je i određeni broj internacionalnih kolega, poglavito iz susjednih zemalja.
Udarne teme bile su fetalna neurologija, kronični izostanci ovulacije te karcinom jajnika. Uz dosta poznatog bilo je i nekoliko novosti. Tako je na primjer predstavljen novi preparat za liječenje menopauze Scheringov Angeliq.O tom preparatu sam već ranije pisao, no evo ga konačno i u Hrvatskoj. Radi se o hormonskim tabletama koje se koriste u hormonskom, nadomjesnom liječenju žena u menopauzi. Što Angeliq ima a drugi slični preparati ne? To je gestagenska komponenta preparata drospirenon koji je istovremeno diuretik. Na taj način će suvišna voda biti izlučena iz tijela, dakle ne dolazi do debljanja, a žene sa povišenim krvnim tlakom lakše će ga kontrolirati. Angeliq je kod nas registriran, može se kupiti u ljekarnama na liječnički recept. Još nije na pozitivnoj listi HZZO-a. I ovom prilikom potvrđena je neštetljivost hormonske, nadomjesne terapije u menopauzi. Potrebna je jasna indikacija za takvu terapiju, te redovita, godišnja kontrola. Pozitivan, preventivni učinak na osteoporozu je nedvojben. Brzo nestajanje klimakteričnih smetnji ( valovi i sl.) ,prevencija osteoporoze te kardiovaskularnih bolesti (ako se dovoljno rano započne) omogućuju samo hormoni. Oni definitivno ne izazivaju rak, pa ni rak dojki. Sve studije dokazuju bolje rezultate obzirom na rak u grupama žena koje su uzimale hormone.
Poseban interes izazvao je ponovno HPV ,odnosno cijepljenje protiv HPV-a. Uskoro će se na našem tržištu pojaviti preparat Gardasil u obliku intramuskularnih injekcija. Imunizacija će se provoditi u tri obroka( 2.injekcija 2 mjeseca nakon prve,3.injekcija 6 mjeseci nakon prve).Svaka injekcija će koštati 120 Eura !!.Za sada se još ne zna dali će HZZO na neke rizične grupe preuzeti cijenu koštanja. Zna se da je 5 godišnja zaštita od HPV-a nakon cijepljenja skoro stopostotna (samo za 4 soja HPV –a koji se nalaze u cjepivu).