1.HRVATSKI KONGRES GINEKOLOŠKE ONKOLOGIJE

Datum objave: veljača 22nd, 2013, Autor: dr. Damir Mamuzić

U Zagrebu je od 13.do 16.studenog ove godine održan 1.Hrvatski kongres ginekološke onkologije. Zadnji dan 16.11. bio je posvećen raku dojke ,na kojeg ću se posebno osvrnuti. Voditelj predavanja o raku dojke bio je predsjednik Hrvatskog senološkog društva Prof.Dr.Ivo Drinković.
S epidemiološkog aspekta rak dojke je proširen na sve zemlje svijeta i obzirom na broj slučajeva u stalnom je porastu. Ukupno je u svijetu prošle godine bilo 1,301867 novooboljelih žena i 464854 umrlih od ove opake bolesti. Najveća je učestalost raka dojke u razvijenim zemljama Europe i Amerike , a najniža u azijskim zemljama, što se dovodi u vezu s načinom života i prehranom. Uvođenjem probira-skrininga mamografijom u većini razvijenih zemalja od 1990. godine na ovamo došlo je do znatnog pada smrtnosti-mortaliteta prosječno i više od 20 %.
U Hrvatskoj je također došlo do znatnog porasta učestalosti raka dojke. Tako se zadnjih 25 godina broj oboljelih udvostručio. 2005 .godine oboljelo je u Hrvatskoj 2300 a 2006.godine umrlo 830. Mortalitet-smrtnost je do nedavno bila u stalnom laganom porastu a sada stagnira.
Od listopada 2006 provodi se Nacionalni program skrininga raka dojke. Pozvano je 560000 žena u dobi od 50-69 godina svake druge godine na mamografiju. Cilj ovog programa je smanjiti smrtnost raka dojke za 25 %. Idealno bi bilo da su obuhvaćene žene već od 40.godine i da se mamografija provodi svake godine, bar one koje imaju pozitivnu anamnezu i pozitivne gene za rak dojke. Zbog ograničenih financijskih sredstava i nedovoljnog broja aparata kao i radiologa ovaj program je u stvari jedan kompromis. Za uspjeh programa potreban je odaziv od 70 % svih pozvanih žena.
Rezultati do sada nisu nažalost zadovoljavajući. Odaziv je bio na razini države 55,8 % svih pozvanih. Samo u nekim županijama je iznosio 70 % a u našoj varaždinskoj svega 41 %.Time se nalazimo nažalost na zadnjem mjestu svih županija. Takav podatak ne krasi razvijena, kulturna područja i kosi se s ostalim pokazateljima našeg grada i županije. Do sada je otkriveno ukupno 760 karcinoma u čitavoj državi.
I na kraju mogu samo naglasiti, ako ste dobili poziv na mamografiju, svakako se odazovite. Pretraga je brza, bezbolna, zračenje je minimalno, bezopasno. Napominjem, ako ste «određeni» da dobite rak dojke, jedina ,prava šansa je otkriti ga u ranoj fazi, a to je kad je tumor manji od 1 centimetra.
To se opet može samo postići ako radimo mamografiju i ultrazvuk dojke u kombinaciji, redovito svaku godinu započevši od 40.godine života,a u slučajevima rizika i ranije.